Betekenis van vergeten groenten – Betekenis van…

Leestijd: 3 minuten

De vergeten groenten, is een verwijzing naar groentes die vroeger ontzettend veel werden gebruikt. Vaak gaat het dan ook over groenten die als traditionele lokale gewassen golden en na loop van tijd zijn verdreven door de commerciële groentes die meestal ook nog iets goedkoper zijn. Sinds kort wordt er weer aandacht gegeven aan die zogenoemde vergeten groenten. Dit doordat ze nog altijd een hele unieke smaak, textuur en voedingswaarde hebben. Zo zijn er meerdere restaurants waar ze ontzettend veel doen koken met groentes zoals zeekraal, lamsoor, pastinaak, schorseneren, koolraap, snijbiet, raapstelen en raap. Hierdoor worden ze steeds weer een beetje bekender.

Zeekraal

Deze zoutminnende plant groeit in de Zeeuwse kustgebieden en kwelders (dat zijn laaggelegen, drassige gebieden langs de kust). De zeekraal is een ontzettende knapperige groente, met een zilte zoute smaak. Je kunt het rauw eten, in bijvoorbeeld een salade, maar het lekkerste is het gestoomd of kort gekookt om bij een visgerecht te hebben. De groente is rijk aan mineralen en heeft een verfrissende smaak die perfect samen gaat met vis. Belangrijk om te weten, is dat het een seizoen groente is. Zeekraal zal daarom tussen mei en september bij vrijwel alle vishandels en groenteboeren in Zeeland te koop zijn. Verder zal het in Nederland niet vaak voor komen, dit doordat zeekraal alleen écht lekker zijn als ze super vers zijn.

Lamsoor

De lamsoor, ofwel in het Nederlands de zeeaster. In de boeken staat deze groente als een lamsoor, dit doordat het een typische Zeelandse groente is. Vergis je alsjeblieft niet, in alle andere delen van Nederland wordt met een lamsoor namelijk een plant bedoeld die groeit op Texel. Die is totaal niet eetbaar. De zeeaster, zoals wij hem dan maar blijven noemen is een groente die vroeger eigenlijk alleen maar bedoeld was voor de arme mensen, tegenwoordig is het alleen een ontzettend luxe product. Doordat wij er een vergeten groenten van hebben gemaakt is het heel moeilijk om de blaadjes te bemachtigen. De zeeaster is een zeegroente met een lancetvormig blad, dat lijkt op het oor van een lam. Het heeft een bijzonder bittere en zilte smaak, waardoor ook dit knapperig blad perfect gecombineerd kan worden met vis-, schelp-, of schaaldieren. Je kunt de groente zowel koken, stomen als roerbakken. Doe dit wel niet te lang, het is namelijk noodzakelijk om de knapperigheid te behouden!

De meest vergeten groenten: schorseneren

De kans dat je hier ooit van hebt gehoord zal klein zijn; schorseneren, ook wel keukenmeidverdriet genoemd, behoort toch wel tot de top drie meest vergeten groenten in Nederland. Keukenmeidverdriet? Ja, dat is een naam die de groente vroeger kreeg. Als je deze donkere wortel namelijk gaat schillen, dan komt er een plakkerige melksap uit. Hierdoor krijg je naast vieze handen ook donkere plekken op je kleding en keukengerief. Doordat het moeilijk te verwijderen is, heeft het die naam gekregen.

In Nederland wordt het vrijwel niet geplant. De schorseneren die wij eten, komen meestal uit Spanje, Catalonië. De smaak van schorseneren kun je het beste vergelijken met een asperge, al smaken ze ook een beetje nootachtig. Je zou het eventueel kunnen gebruiken als vervanger voor recepten met groene asperges. In het Verenigde Koninkrijk noemen ze het ook wel ‘oyster plant’ dit doordat zei het naar oester vinden smaken. Al met al is het een totaal nieuwe smaak voor ons tegenwoordig. Deze groente heeft een kooktijd van ongeveer 25 minuten. Ga je ze bakken en roosteren? Kook ze dan eerst 15 minuten voor en doe ze dan voor ruim 20 minuten in de oven. Het is de combineren met vrijwel alles, zowel vis als vlees en gevogelte.

Raapstelen

Deze voorjaarsgroenten, ook wel keeltjes genoemd, zijn heldergroen en lijken een beetje op jonge spinazie en rucola. Raapstelen koop je in bosjes en hebben een licht pittige smaak. Deze vergeten groenten kan heerlijk verwerkt worden in een salade, maar het is ook perfect om in een stamppot te doen. Raapstelen worden voornamelijk gebruikt in de mediterrane keuken, desondanks kunnen ze perfect groeien in het Nederlandse klimaat. Ze groeien het beste op zonnige plekken, als is een halfschaduw ook prima. Wil je ze planten, doe dat dan in een losse, vruchtbare grond. Belangrijk is dat die grond niet zuur mag zijn, voeg er vooraf daarom wat compost en kalk door de grond. Je kunt ze overigens ook gewoon bij de grote Nederlandse supermarkten kopen. Zo kost deze groente bij de Jumbo 2 euro 49 per 200 gram. Raapstelen hebben ontzettend veel vitamine A, C en K!

Lees ook: betekenis van biologisch!

Author: Lydia Wilson