Betekenis van pomade - Betekenis van...

Betekenis van rangeerterrein  – Betekenis van…



Een rangeerterrein noemt men ook wel een rangeeremplacement of een rangeerstation. Het is een plek waar goederentreinen worden gesplitst en samengesteld. Zo komt de trein dus op het juiste spoor. Rangeerterreinen hebben veel sporen, nodig voor het splitsen en samenstellen, en komen vooral voor bij grote spoorwegknooppunten, havens en industriegebieden. 

Technieken om te rangeren op een rangeerterrein 

Voor het splitsen en daarna opnieuw samenstellen van goederentreinen zijn er twee werkwijzen: het stoten en het heuvelen. Stoten is eigenlijk relatief eenvoudig. Het vraagt namelijk weinig ingewikkelde techniek. Het kan daardoor op zelfs de meest eenvoudige rangeerterreinen plaatsvinden. Bij het stoten duwt de locomotief de rangeerdelen voor zich uit. Die rangeerdelen bestaan uit 1 of meer goederenwagons. Bij het rangeren is dan het rangeerdeel dat voorop staat niet gekoppeld aan de rest. De locomotief maakt vaart, voor een wissel, en komt daarna tot stilstand, nog net voor de wissel. Het losgekoppelde rangeerdeel gaat dan dus over de wissel, terwijl de locomotief gewoon weer teruggaat naar zijn beginpositie.  

Bij het heuvelen moet er een heuvel zijn. Over die heuvel moet een heuvelspoor liggen. Het vraagt dus wat meer van de inrichting van het spoorwegemplacement. Hier moet de locomotief elke keer het voorste ontkoppelde rangeerdeel net over de heuvel duwen. Vervolgens gaat dit deel via verdeelsporen en wissels naar het juiste spoor. Timing is bij het heuvelen dus enorm belangrijk. De wissel moet niet nog weer open staan als het volgende rangeerdeel alweer over de heuvel gaat. En de overige wissels moeten ook goed staan. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de wissels bij heuvelterreinen computergestuurd zijn. Zo kan alles sneller gerangeerd worden.
 

Treinstel verblijf 

Een rangeerterrein is een andere plek dan waar treinstellen verblijven. Vroeger waren er trouwens treinstellen waar men in woonde, puur ontstaan vanuit woningnood. Wil je nog een treinstel zien dat bewoond geweest is? Dan kun je naar Goes gaan, daar staat er nog eentje. Vanuit Goes rijden er ook nog stoomtreinen naar Borssele. In Goes vind je trouwens ook nog rangeertreinen uit het verleden, die zoals de naam al doet vermoeden, inderdaad gebruikt werden voor het rangeren van de treinen. Het dichtstbijzijnde gevoel van wonen in een treinstel is misschien nog het verblijf in een caravan aldus de eigenaar van de website www.muhastacaravans.nl. Waar een treinstel normaal verblijft? Dat is niet op het rangeerterrein, maar in de remise. Dat is de naam voor een overdekte plek waar treinen, trams en bussen gestald worden. 




Author: Lydia Wilson